Како да ја пеглате кошулата

Прочитајте го нашиот водич за тоа како да пеглате кошули. Вашиот водич за правилен начин на пеглање на кошули може да го видите на видеото.Потреби

Пегла на пареа
Шише со спреј
Чиста вода за пиење

Со пеглање по правилен редослед и на правилен начин, можете брзо и со прецизност да постигнете совршено добар резултат. Од друга страна, кошулата претходно индустриски испрана (soft washing) е подложна на деликатен циклус на перење за да добие помек, потрошен финиш. Значи, целта овде не е совршено мазен изглед, туку паметен: совршен на свој начин.

1. Поставете ја основата

Како што вели поговорката (неколку секунди) подготовката е клучот за успехот. Влажната, новоиспрана кошула е совршена за пеглање, но лесно навлажнете ги сите суви кошули за побрз, лесен процес - и резултат.

2. Јака

Поставете ја пеглата на средна топлина и на слаба температура (обично, ве молиме проверете ја етикетата за нега) за индустриски испрана кошула. Прво испеглајте го задниот дел од јаката. Започнете од краевите и движете се навнатре и надолу. Превртете ја јаката и повторете.

3. Манжетни

Откопчајте ја манжетната. Пеглајте само однадвор, повторувајќи го процесот на пеглање од раб до раб и навнатре. Не го поминувајте копчето со пегла бидејќи тие можат да остават трага.

4. Платка

Користете многу пареа оттука натаму. Поставете го задната платка странично на горниот крај на даската за пеглање. Пеглајте од рабовите навнатре.

5. Грб

Завртете ја кошулата за да го испеглате долниот дел од грбот на ист начин.

6. Предница x 2

Ставете ја секоја страна од предната страна на даската за пеглање и пеглајте - внимавајте повторно да пеглате околу копчињата.

7. Ракави x 2

Ако имате даска за ракави, честитки. Ако не, не грижете се: трикот за пеглање на двојни слоеви ткаенина е да бидете сигурни дека таа лежи рамно пред да пеглате. Избегнувајте набирање по должината на ракавот така што ќе го поставите неколку милиметри над работ на даската. Пеглајте од врвот надолу, завршувајќи со манжетните.

Имајте неколку трикови во ракавот:
Кога патувате или кога немате многу време, освежете ја и измазнете ја кошулата така што ќе ја закачите на добра закачалка во бањата додека се туширате. Пареата буквално ќе ја испари.

Не пеглајте. Нема да треба да пеглате лесно згужвана кошула: топлината на вашето тело ќе ги среди наборите.