Како да се отстранат дамките

Дамки се случуваат, но сепак се иритирачки. Како правило, препорачуваме да пристапите на сите дамки што е можно поскоро. Ако ја оставите кошулата во корпата за алишта, тие дамки може да станат трајни - а брзото отстранување може да ве спаси од потребата да ја измиете целата кошула.

Собравме неколку корисни совети како да ги отстраните најчестите дамки. Ве молиме имајте предвид дека овие совети можеби не секогаш помагаат со вашиот тип на дамка.

Општо

Отстранете ги светлите дамки со лесно притискање на нив со чиста крпа натопена со малку сапун и вода. Исплакнете во ладна вода за да се ослободите од вишокот остатоци. Некои дамки може да бидат поцврсти. Претходно третирајте ги со отстранувач на дамки пред миење. Сепак, не дозволувајте отстранувачот на дамки целосно да се исуши, бидејќи тоа може да предизвика нова дамка.

Крв

Обидете се да го отстраните вишокот крв што е можно поскоро и исплакнете со ладна вода додека не го извадите сето тоа. Колку побрзо ја третирате дамката, толку се поголеми шансите да ја отстраните таа дамка.

Кафе

Ако дамката е свежа, само исплакнете ја кошулата во ладна вода. Ако дамката веќе стои некое време, ви препорачуваме да ја третирате со средство за отстранување дамки пред да ја измиете кошулата. За да бидете сигурни дека третманот е успешен, оставете го отстранувачот на дамки да ја направи својата магија неколку минути, но не дозволувајте да се исуши.

Мастило

Третирајте ја дамката со лимонска киселина и измијте ја кошулата како и обично.

Масло

Нежно притиснете ја дамката со чиста крпа натопена во малку вода и сапун за садови. Погрижете се да ја исплакнете дамката со ладна вода за да избегнете промена на бојата од сапунот за садови.

Вино

Дамките од виното се тешки, особено црвеното вино, но ако реагирате брзо, ќе успеете. Веднаш натопете го вишокот течност со хартиена крпа. Истурете голема количина сол на погодената област. Оставете го да отстои малку додека солта не го впие виното; колку подолго, толку подобро. Исплакнете ја темелно со ладна вода и измијте ја кошулата како и обично.

Дамки на свила и волна

За свила, можете да измешате нешто кисело, како сок од лимон или бел оцет, со млака вода. Пробајте ја смесата на невидлив дел за да бидете сигурни дека бојата нема да се пренесе. Нежно притиснете на дамката, не тријте. Откако дамката ќе исчезне, добро исплакнете со ладна вода.
За волна, измешајте еднакви делови бел оцет и волнен детергент и додадете ладна вода. Нежно притиснете на дамката, не тријте. Откако дамката ќе исчезне, добро исплакнете со ладна вода.

Дамки од пазувите

Жолти дамки може да се појават кога природните соли на телото реагираат со некои дезодоранси. Сепак, можете да ги третирате овие дамки. И со неколку мерки на претпазливост, избегнувајте ги во иднина. Ако имате бела кошула со дамки од пазувите, измешајте еднакви делови чист сапун за садови и лимонска киселина, додадете малку вода и нанесете ја на дамката. Оставете ја смесата да отстои околу 20 минути, исплакнете ја со ладна вода и измијте ја кошулата како што обично би правеле.

За целосно да избегнете дамки од пазувите, сменете го дезодорансот со дезодоранс без алуминиум, што е подобар и за вашата кошула и за вашето здравје. Друг начин да избегнете дамки од пазувите на вашата кошула е да нанесете дезодоранс и да го оставите да се исуши пред да ја облечете кошулата.